Diam dan senyap

Semalam adalah giliran aku menjaga booth di pesta buku kuantan. Bosan menunggu pelanggan yang agak lengang, aku membuka beberapa blog untuk dibaca. Antaranya blog saifulislam. Di sini aku menemui beberapa hikamah yang amat bermakna bagi diriku.

“Tanda dunia ini dibelenggu kebodohan, apabila hidup kita dibingitkan oleh pendapat dan komen semua orang dalam semua perkara. Bawa-bawalah diam. Banyak-banyakkan berfikir, berzikir, membaca dan memahami.” See more at: http://saifulislam.com/2014/03/apabila-ada-jawapan-untuk-semua-soalan/#sthash.FA165gEz.dpuf

sleep less

Kita  boleh lihat hari ini betapa ramai orang yang mahu meberi komen dalam semua perkara sehingga terhadap perkara yang tidak diketahuinya. Hali ini bertambah teruk dengan kemunculan media-media sosial seperti facebook, twitter malah yang lebih awal daripada itu adalah medium blog.

Oleh itu, sebagai seorang yang sedar akan perkara ini, aku fikir, aku harus kembali menumpukan fokus aktiviti aku kepada perkara utama iaitu berusaha untuk memahami terlebih dahulu melalui aktiviti pembacaan yang berterusan, berfikir, berzikikir, merenung dan sebagainya. Mudah-mudahan aku beroleh kefahaman yang mendalam terhadap sesuatu perkara.

aku

Doa. “Ya Allah, Kau berilah kefahaman yang mendalam dalam sesuatu perkara kepada penulis blog ini”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s